به گفته متخصصین طب سنتی هر فردی هنگام تولد مزاج مخصوص به خود را دارد ولی ممکن است این مزاج در گذر زمان تغییر کند. خصوصیات جسمی و روحی افراد بر پایه مزاج ذاتی آنها که با آن به دنیا آمده اند شناختته میشود .
به گزارش سلامت نیوز در مقاله ای که در دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده این موضوع بررسی شده که میتوانید بطور کامل مطالعه کنید.در طب سنتی ایرانی ، مزاج مفهوم اساسی در تشخیص و درمان بیماری ها است. پزشکان سنتی ضمن توجه به مزاج تصادفی بیماران خود و ویژگیهای یک مزاج عادی، سعی میکنند داروهایی با مزاج مخالف تجویز کنند . در واقع پزشکان سنتی منحصر به فرد بودن افراد را با توجه به خلق و خوی آنها تشخیص می دادند، از این رو از داروهای شخصی استفاده می کردند.
امروزه تنوع پاسخ دارویی در افراد، مشکل اصلی پزشکان است که منجر به شکست درمان یا عوارض جانبی داروها می شود و پزشکان مدرن در درمان شخصی از اطلاعاتی در مورد ژن ها، پروتئین ها و محیط یک فرد برای پیشگیری، تشخیص و تشخیص استفاده می کنند.
اگر بتوانیم مزاج خود را بشناسیم میتوانیم بر اساس آن تغذیه و ورزش و سبک زندگی خود را اصلاح کنیم و سالمتر زندگی کنیم. در واقع یکی از روشهای جهت حفظ تعادل مزاج، رعایت مصرف خوراکیها و نوشیدنیها با توجه به مزاج شخص است که باید توسط یک متخصص طب سنتی تشخیص داده شود.
سید محمد حسن صادقی متخصص طب سنتی گفت: افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند روابط عمومی بهتری دارند، افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند برای کارهای نظامی مناسبتر هستند و افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند دقیقترند.
وی گفت: یکی از معیارها برای تشخیص مزاج فرد «سوحنه» است یعنی کسانی که هیکل و اندام درشتی دارند دارای مزاج تری هستند و افرادی که دارای هیکل و اندام ریزتری هستند مزاجشان خشک است.
وی گفت: برخی از افرادی که اندام درشت دارند هیکل آنها مملو از چربی و پف است. این یعنی اینگونه افراد دارای مزاج سرد و تر هستند اما عدهای دیگر از افراد که هیکل درشتی دارند اندام آنها پوشیده از ماهیچه و به اصطلاح هیکل عضلانی دارند اینگونه افراد مزاج گرم و تری دارند.
صادقی گفت: در بین کسانی که ریزاندام هستند اگر اندام آنها ماهیچهای باشد مزاج این افراد گرم و خشک است اما اگر این افراد هیکلشان از پوست و استخوان باشد مزاج سرد و خشکی دارند.
وی گفت: رنگ پوست یکی دیگر از علائمی است که به وسیله آن میتوان مزاج یک فرد را تشخیص داد. رنگهای گلگون دارای مزاج گرم و تر، رنگهای گندمی و زرد دارای مزاج گرم و خشک و رنگهای تیره و سبزه دارای مزاج سرد و خشک و افراد سفید دارای مزاج سرد و تر هستند.
وی گفت: رشد مو یکی دیگر از علائمی است که به وسیله آن میتوان مزاج فرد را تشخیص داد. افراد دارای مزاج گرم معمولاً موهای پرپشت، ضخیم و تیره دارند و افراد سردمزاج معمولاً دارای موهای کمپشت و نازک هستند.
صادقی گفت: همچنین افراد گرم مزاج عموماً عرق، ادرار و مدفوع آنها دارای بوی تند است اما افراد سردمزاج عرق، ادرار و مدفوع آنها بوی خاص و تندی نمیدهد.
وی گفت: همچنین حرکات بدن یکی دیگر از راههای تشخیص مزاج افراد است. افراد گرممزاج عموماً پرجنب و جوش هستند و عموماً حرکات بدنی تندی دارند. اما افراد سردمزاج کسل و جنب و جوش کمی دارند.
صادقی گفت: یکی دیگر از روشهایی که به وسیله آن میتوان مزاج فرد را تشخیص داد خواب است. افراد دارای مزاج گرم و خشک دارای خواب کم؛ مزاج گرم و تر دارای خواب متوسط و افراد با مزاج سرد و تر خواب زیاد و افراد با مزاج سرد و خشک دارای خواب منقطع هستند و مدام از خواب میپرند.
وی افزود: همچنین افراد گرممزاج روحیه شجاعی دارند و عموماً نترس هستند اما افراد سردمزاج معمولاً افرادی ترسو و محافظهکار هستند.
صادقی گفت: نبض بدن یکی دیگر از راههای شناخت مزاج افراد است. افرادی که با چهار انگشت بتوان نبض آنها را احساس کرد، گرم مزاج هستند، اما به جز اینها بقیه افراد، مزاج سردی دارند. همچنین نبض افراد ترمزاج قطر بیشتری دارد و افرادی که نبض آنها بسیار کم و باریک میزند دارای مزاج خشکی هستند.
وی در پاسخ به این سؤال که از «نظر طب سنتی کدام مزاج بهتر است؟»، گفت: معمولاً افراد در موقع بیماری مزاجشان انحراف موقتی پیدا میکند اما نمیتوان گفت کدامیک بهتر است. افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند روابط عمومی بهتری دارند، افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند برای کارهای نظامی مناسبتر هستند و افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند دقیقترند اما در کل مزاجی که نسبت به بقیه معتدلتر است مزاج گرم و تر است.
نظر شما